top of page

ZAPEKANÉ ZEMIAKY S PARMEZÁNOM

Milujem parmezán.

Som na ňom skoro až závislá.

Keď ideme do Chorvátska, cestou naspäť na Slovensko prechádzame cez Taliansko. Je to síce trocha zachádzka, ale stojí za to. Vbehnem do prvých väčších potravín a už som v siedmom nebi. Na výber tu máte nie jeden predražený parmezán, ale hneď niekoľko druhov. Od pár mesačného až po tie 2 a viac ročné, dobre odležané parmezány. Sú balené po poriadnych kusiskách. Najradšej mám tie balené po kile a pol, bez konzervantov, pekne tvrdé, bledožltej farby. Ich cena sa pohybuje okolo 10-15 euro za kilo, preto si tu robím zásoby na celý rok. Priznám sa, že ho počas roka skonzumujeme asi 10 kilo celá rodina.

Vedeli ste, že na 100g pravého parmezánu je použitého 1 a pol litra mlieka? A vďaka 100g parmezánu dostanete do svojho tela celodennú doporučenú dávku vápnika a fosoru.

Ja ho používam miesto klasických slovenských syrov, lebo z našich syrov mi chutia iba kvalitné syry z fariem ako napríklad parenica, oštiepok alebo korbáčiky. Ale parmezán hrá v našej rodine prím. A mám ho stále po ruke.

Dávam si ho nastrúhaný na chlieb s olivovým olejom, na špaldovú pizzu, zapekám ho, pridávam ho do cestovín alebo k zemiakom...a tu je môj recept na "Zapekané zemiaky s parmezánom".

 

POTREBUJEME

1 a pol kg zemiakov

250g strúhaného parmezánu

1 a pol dcl olivového oleja

čierne mleté korenie

soľ

 

POSTUP

Zemiaky ošúpeme. Nakrájame na tenké kolieska.

Na zapekanie je najlepší ťažký liatinový alebo smaltový hrniec, ale samozrejme použite taký, aký máte doma (hlbší pekáč).

Dno vymažeme olivovým olejom.

Postupne začneme dávať zemiaky. Uložíme jednu vrstvu zemiakov. Každú vrstvu trocha posolíme (nie veľa, lebo parmezám je už sám o sebe dosť slaný), okoreníme čiernym korením, pridáme plnú hrsť parmezánu a pokvapkáme olivovým olejom. Toto opakujeme niekoľko krát. Mne vyšlo asi 5 vrstiev.

Na poslednú vrstvu dáme parmezánu viac, aby nám vznikla dobrá chrumkavá vrchná vrstva. Tá je úplne najlepšia :-).

Vložíme hrniec (pekáč) do vyhriatej rúry a necháme zapekať zhruba jednu hodinu na 200st. Musíme dávať pozor na to, aby sa urobili všetky zemiaky, aj tie v strede. Ak ešte nie sú, pečieme dlhšie.

Zapekané zemiaky s parmezánom sú veľmi sýte, preto sa hodia ako hlavné jedlo, ktoré doplníme čerstvým šalátom, cviklovým šalátom alebo kyslou kapustou.

Ak sa vám recept páčil, zdielajte ho prosím.

Adelkas Kitchen

  • Instagram
  • Facebook
ARCHÍV
HĹADAJ PODĹA SUROVINY - TAGY
bottom of page