top of page

PLNENÁ PAPRIKA

Plnená paprika je Slovenská gastronomická klasika alebo aj špecialita, ktorú milujeme. Nie je to jedlo, ktoré by sme si varili len pre seba. Najlepšie je ho uvariť plný kotol (hrniec) a pekne ho jesť aj dva dni za sebou, keď si už dáme tú námahu. Toto neplatí pre väčšie rodiny, tam samozrejme plnená paprika zmizne pri jednom obede.

Ak milujete plnenú papriku tak ako ja, mám pre vás recept aj s postupom.

Dajte do toho všetko pre plnosť chutí a uvidíte ako má chutiť skvelá plnená paprika.

Len smelo do toho.

POTREBUJEME

pre 4člennú rodinu na 2 dni

NA PLNENÚ PAPRIKU A MäSOVÉ GUĽKY

200g surovej ryže

1kg mletého mäsa (klasicky sa dáva bravčové, ale môžete si dať u mäsiara namlieť pol na pol kuracie prsia a bravčové, poprípade kto má doma mäsový mlynček, vykostené kuracie stehná bez kože-tie sú skvelé alebo do tretice nahradíte bravčové teľacím mäsom)

10 paprík (sladkých, kto má rád pikantné, môže nahradiť sladké tromi pikantnými)

2 vajcia

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

1PL majoránky

trocha čierneho korenia

2ČL soli

1 liter vody

VEĽKÝ HRNIEC !!!

NA PARADAJKOVÚ OMÁČKU POTREBUJEME

2x 700ml pasírovaných paradajok

5 klinčekov

1 zeleninový bujón

2 bobkové listy

2ČL soli

POSTUP

Ako prvé si predvaríme ryžu. Varíme ju klasicky 1 diel ryže a 2 diely vody, ale nevaríme ju 20 minút, postačí 10-15 minút, len nech nasaje všetku vodu, ale nech je ešte stále aldente. Keďže sa bude ešte variť s paprikami. Necháme ju trocha vychladnúť.

Potom prídu na rad papriky. Z paprík ostrím nožíkom vyrežeme jadrince a stopku tak, aby nám ostala paprika celá a dala sa naplniť. Samozrejme nezabudnime papriky umyť pred vyrezaním.

Z predvarenej ryže, mäsa, vajec, majoránky,čierneho korenia, soli a nastrúhanej cibule a cesnaku na jemno si vytvoríme hmotu, ktorou budme plniť papriky a robiť z nej guľky.

Priadne všetko spolu zmiešame.

A môžeme začať plniť. Rukami, pekne poriadne, až na samý koniec papriky, natlačíme pripravenú hmotu.

Zo zvyšku tvarujeme masové guľky rovnakej veľkosti. Nemali by byť príliš veľké, tak do dlane.

Takto pripravené papriky a guľky vkladáme do osolenej vriacej vody vo veľkom hrnci. Nedávame veľa vody, len tak, nech sú všetky papriky a guľky ponorené.

Varíme 40 minút.

Po 40 minútach pridáme bobkový list, klinčeky, nalejeme pasírované paradajky, dosolíme a pridáme bujón.

Premiešame a varíme ďalších 20 minút.

Po tomto čase máme hotovo a naša plnená paprika je uvarená a pripravená na servírovanie. Avšak najlepšia je na druhý deň, kedy sa chute spoja a paradajková omáčka vďaka škrobu z ryže trocha zhustne.

Ale ja sama dobre viem, ako vyzerá nedočkavosť. Tie vône, rinúce sa z hrnca vás nenechajú vyčkávať až do druhého dňa. Chvalabohu je plnených paprík plný veľký hrniec a jednu porciu si môžete dať dnes a druhú zajtra, pozajtra....

Podávame samotné, s varenými zemiakmi alebo s knedlíkom.

Tak vám prajem dobrú chuť

Vaša Adelkas Kitchen

PS: prepáčte mi túto hroznú fotku, ale plnená paprika mizla svetelnou rýchlosťou, skoro som ju nestihla nafotiť vôbec. Za porozumenie ďakujem.

  • Instagram
  • Facebook
ARCHÍV
HĹADAJ PODĹA SUROVINY - TAGY
bottom of page