top of page

MAKOVÉ mini KOLÁČIKY

Mak mám veľmi rada už od detstva. Neviem, či preto, že je vo veľkých množstvách považovaný za opiát :-) alebo preto, že obsahuje veľa kalcia alebo proste preto, lebo je vynikajúci. Pri výbere z koláčov makových alebo orechových, siaham najskôr po tých makových.

Mala som možnosť ochutnať mak modrý (to je ten klasický, ktorý bežne dostanete v obchode), mak biely, mak hnedý a mak sivý, ktorý napríklad preferujú v Rakúsku. Ale najviac mám rada mak modrý. Má sýtu až pikantnú chuť.

V maku sa aj nachádza olej. Ten sa z neho dostáva lisovaním a je tiež veľmi zdravý. Makový olej obsahuje veľmi veľa vápnika a horčíka, preto je vhodný pri liečbe osteoporózy, ale odporúča sa aj pri zlej kvalite vlasov a nechtov. Makový olej môžete použiť napríklad aj do šalátov.

 

Makové mini koláčiky som upiekla v jeden deň, keď som prišla na to, že som zarobila veľa cesta na Langoše a nechcela som ho vyhodiť. Postačil iba jeden malý trik a z cesta na slané langoše sa stalo cesto na sladké koláčiky. Môj trik bol v tom, že už do hotového cesta som primiešala potrebné množstvo cukru. Cestu to neublížilo a stalo sa z neho rázom cesto na koláče.

 

NA CESTO POTREBUJEME

  • 250g špaldovej hladkej múky (pol bielej a pol celozrnnej)

  • 180ml acidofilného mlieka (kyslé mlieko)

  • 7g čerstvých kvasníc

  • 1ČL sódy bikarbóny

  • 1ČL soli

  • 50g trstinového cukru (ak máte radi viac sladké, pridajte kľudne 80g)

NA MAKOVÚ PLNKU

  • 150g mletého maku

  • 50g trstinového cukru

  • 100g džemu (ja som použila džem čerešňový, ale môžete použiť višňový, ríbezľový alebo slivkový)

  • 1dcl horúcej vody

  • 1 vajce na potieranie

 

POSTUP

Zo všetkých ingrediencií vymiesime hladké, pevné cesto. Pomôže nám pri tom robot alebo naše ruky. Cesto by sa nemalo moc lepiť.

Zamiesené cesto necháme kysnúť pri izbovej teplote 1 a pol hodiny. Po tomto čase zdvojnásobí svoj objem, vykysne.

Ešte raz ho dobre premiesime. Dáme si ho na pomúčenú dosku a valčekom vyvaľkáme na hrúbku pol až 1 centimetra.

Malou kruhovou formičkou (cca 5-6cm) vykrajujeme krúžky. Kladieme ich na plech, najlepšie ak si pod ne dáte papier na pečenie.

Krúžky prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť 20 minút.

Potom si zoberieme nejaké náradie, ktoré máme v kuchyni a pomôže nám v strede každého krúžku vytvoriť priehlbinku. Mne pomohol valček.

Ak máme priehlbinku v každom koláčiku, prichádza na rad vajce. Rozšľaháme si ho a potrieme vyššie okraje každého koláčika.

Na vrch pomocou lyžičky dávame rovnomerne makovú plnku.

Tú si urobíme tak, že mak prelejeme horúcou vodou. Použila som vodu nielen kôli alergiám, ale stalo sa mi, že sme doma nemali žiadne mlieko. Ani klasické ani mandľové...proste žiadne. Ale prišla som na to, že voda postačila. Ak ste zvyknutý robiť makovú plnku z mliekom, použite kľudne mlieko miesto vody.

Potom pridáme cukor a džem, premiešame a maková plnka je hotová.

Keď sme si všetky koláčiky naplnili, vložíme ich do vyhriatej rúry a pečieme 12-15 minút na 180stupňov.

Alebo do zlatista.

 

Makové koláčiky sú veľmi jemné a aj na druhý deň je cesto mäkké. Možno aj na tretí, ale to vám už nepoviem, lebo neostal ani jeden :-).

Zdielajte recept na FB, Instagrame alebo Pintereste. Ďakujem

Adelkas Kitchen

  • Instagram
  • Facebook
ARCHÍV
HĹADAJ PODĹA SUROVINY - TAGY
bottom of page