top of page

LANGOŠ špalda&acidko

Langoš je taký ekvivalent ku talianskej pizzi. Nadýchané cesto potreté cesnakom je najlepšie, ale mnohí z nás si ho potierajú smotanou, pridávajú syr. Fantázii sa medze nekladú.

Ale viete niečo o histórii langoša? Je to naše slovenské jedlo alebo k nám prišiel a udomácnil sa tu?

 

HISTÓRIA LANGOŠA

Vedeli ste, že langoš sa k nám dostal z Maďarska? Slovo langoš pochádza z maďarského výrazu láng, slovensky plameň, podľa pôvodného spôsobu prípravy, ktorým bolo opekanie placiek v blízkosti plameňov. Hlavnou surovinou na prípravu langošov bolo chlebové cesto. Langoš bol podávaný na raňajky počas dní, keď sa na gazdovstvách piekol chlieb. V súčasnosti sa langoš vyrába pražením na oleji.

Takže aj keď nám pripadá, že je náš, je to prisťahovalec, ktorý nám zachutil a našiel si pevné miesto v našom jedálničku.

 

Langoše si robievame doma. Mám na to hneď niekoľko dôvodov. Prvým z nich je samozrejme zloženie. Biela pšeničná múka neprospieva našemu tráveniu. Po druhé- smaženie langoša vonku je pre náš žalúdok poriadna záťaž. Hlavne, keď sa na tom istom oleji smaží už asi stý langoš. A do tretice- môžem si ich urobiť kedy sa mi zachce a nečakať na ne v dlhom rade na trhu.

Ak ste dostali chuť na langoš aj vy, poďme si ho spolu urobiť.

 

NA cca 12 LANGOŠOV POTREBUJEME

  • 500g špaldovej múky (z toho 400g bielej hladkej a 100g celozrnnej hladkej)

  • 350-400ml acidofilného mlieka (jogurtové mlieko)

  • 15g čerstvých kvasníc

  • 2ČL sódy bicarbóny

  • 2ČL soli

  • 2ČL trstinového cukru

NA SMAŽENIE

  • 0,5L kvalitného slnečnicového oleja na smaženie

  • hlbšiu panvicu

NA POTIERANIE

  • jedna hlavička cesnaku

  • 1dcl vody

  • 1ČL soli

  • trocha oleja

 

POSTUP

Ak máte vo zvyku robiť si najprv kvások a potom ho pridať k múke, urobte tak. Ale v dnešnej dobe moderných kvasníc je pomerne malá šanca, že vám nevykysnú.

Ja zvyknem iba rozpustiť kvasnice v tekutých surovinách s cukrom a potom hneď pridávam ostatné ingrediencie.

Zmiešjte kvasnice, cukor a acidko dokým sa kvasnice nerozpustia. Acidofilného mlieka pridajte najprv 350ml a keď sa vám bude zdať cesto moc hutné pridávajte postupne ďalšie.

K acidku pridáme múku, soľ a sódu. Vypracujeme hladké cesto. Takéto cesto je vláčne a jemnejšie, na rozdiel od chlebového cesta, ktoré býva hutnejšie.

Cesto miesime aspoň 10 minút, nech je pekne nadýchané.

Potom necháme cesto vykysnúť ako všetky kysnuté cestá. Hodinu a pol. V 20 minúte cesto zrazíme (buchneme do neho raz päsťou) a zase necháme prikryté v pokoji kysnúť ďalej.

Po hodine a pol cesto zase miesime 10 minút.

Cesto máme pripravené na naše langoše.

Urobíme si rovnomerné guličky veľkosti dlane. Keďže je cesto lepivé, používame trocha múky pri jeho spracovaní. Langoše sú najlepšie, keď ich tvarujeme v rukách, ale keď vám to nepôjde, použite valček a pomocou neho vyválajte pekné krúžky. Nemusia byť rovnomerné a ani ich hrúbka nemusí byť rovnaká.

Tam, kde sú hrubšie , budú nadýchané a tam kde sú tenké, budú úžasne chrumkavé.

Langošové placky si robíme postupne. Urobíme si 2 a rozohrejeme si hlbšiu panvicu s dostatkom oleja. Každá placka by mala ešte odstáť a torcha kysnúť. Zhruba 10 mniút.

Opatrne kladieme langoše na horúci olej a pečieme z každej strany do zlatava. Trvá to naozaj krátko, najviac 2-3 minútky.

Ak nechceme jesť zbytočne veľa oleja, upečené langoše kladieme na kuchynské servítky, nech sa olej vpije do nich a nie do langoša.

Každý langoš potrieme cesnakovým nálevom. Ten si pripravíme tak, že si pretlačíme cesnak, zalejeme ho vodou, pridáme soľ a trocha oleja. Necháme odstáľ 30 minút, aby sa intenzívna chuť cesnaku spojila s vodou a urobil sa nám cesnakový nálev.

Potierajte podľa chuti. My si ich potierame poriadne, lebo cesnak je zdravý a chutný.

 

RADA- cesto pripravené na langoše nemusíte použiť na jeden krát. Kľudne si ho dajte do zatváracej nádoby, vložte do chladničky a použite neskôr. Veď najlepšie langoše sú čerstvo upečené a teplé. Cesto nám v chladničke vydrží 2-3 dni (na druhý deň je dokonca ešte lepšie).

 

Podeľte sa s receptom aj s inými. Zdielajte ho na FB, Pintereste alebo Instagrame.

Adelaks Kitchen

  • Instagram
  • Facebook
ARCHÍV
HĹADAJ PODĹA SUROVINY - TAGY
bottom of page