top of page

BAZA ČIERNA

Obdobie mája patrí kvitnutiu BAZY ČIERNEJ. Pokiaľ nekvitne, je to iba nenápadný krík, ktorý rastie pri cestách, v mestách, prosto všade, kde si nájde kúsok miesta. V čase kvitnutia sa zrazu objevia krásne a voňavé okvetia s malými žlto-béžovými kvietkami. Baza je veľmi výňimočná rastlinka. Pokiaľ kvitne, zbierajú sa jej kvety a neskôr sa zbierajú jej čierne plody. Malé guličky, ktoré sú veľmi aromatické a výborné na džem.

Lekáreň z prírody je zadarmo a pritom stačí tak málo. Vyberte sa do prírody na prechádzku a nazbierajte si, čo nám ponúka plným priehrštím. Určite neoľutujete, lebo baza má veľa úžasných účinkov na náš organizmus. Je to liečivá rastlina.

 

BAZOVÝ ČAJ

Je len na vás koľko si jej nazbierate a nasušíte. Samozrejme si môžete urobiť čaj aj z čerstvých kvietkov, ale na uskladnenie sa musí poriadne usušiť.

Najlepšie je použiť sušíčku na ovocie, vtedy máte istotu, že vám kvietky nesčernajú, respektíve nezoxidujú. Sušíme pri teplote do 40 stupňov zhruba 6 hodín.

Ale dá sa pekne usušiť aj doma na stole. Porozkladáme ju na papier, každá kvetinka musí mať dosť priestoru, aby pekne preschla. Na čaj sa používajú iba kvety. Keď sa vám tam dostane aj nejaká stonka, nevadí, ale uistite sa, že je poriadne usušená. Takto nasušené kvietky oberieme zo stoniek. Idú veľmi ľahko dole, iba budete mať celé ruky žlté od pelu. Ten však ľahko umyjeme. Uskladníme v nepriehladnej nádobe na suchom mieste.

POUŽITIE

Pri nachladnutí, pri kašlaní či rôznych vírusových ochoreniach horných dýchacích ciest.

Éterické oleje pôsobia mierne potopudne a uvoľňujú hlieny. Aj pri ťažkostiach so žalúdkom sa v domácej medicíne úspešne používa bazový čaj.

BAZOVÝ SIRUP

potrebujeme cca 25 celých kvetov, ktoré rozstriháme na menšie kúsky a namočíme ich do väčšieho hrnca spolu s 3 l prevarenej a vychladnutej vody a so 7 Bio citrónomi, nakrájaných na menšie kúsky. Všetko necháme odstáť na chladnejšom mieste 36 hodín. Po odstátí scedíme. Pridáme 2kg trstinového cukru, 200ml citrónovej šťavy a 50g kyseliny citrónovej. Všetko premiešame a zahrejeme na 60st. na pasterizáciu. Ak ho chceme skonzumovať do 1 mesiacov, tak netreba. Plníme do fliaš, ktoré si vopred vysterilizujeme a vypláchneme alkoholom.

Adelkas Kitchen

  • Instagram
  • Facebook
ARCHÍV
HĹADAJ PODĹA SUROVINY - TAGY
bottom of page