top of page

VIANOČKA alebo PLETIENKA?

Kedy pečiete túto klasiku vy? Počas vianočných sviatkov alebo až na Veľkú noc?

Ja ju pečiem pred Vianocmi, lebo počas celého roka mávam slané raňajky, ale počas sviatkov si rada doprajem pravú domácu vianočku s hrozienkami, ktoré boli namočené v rume, natretú maslom alebo opečenú v hriankovači s trochou medu.

Aká je tá vaša obľúbená kombinácia?

 

Pokiaľ si nájdete čas, pripravte a upečte si aj vy svoju vlastnú vianočku. Vôňa vianočky je sladká, prenikavá a doma robená vám vydrží aj viac ako týždeň, na rozdiel od tých kupovaných. Samozrejme, ak ju skôr nezjete, tak ako my.

 

POTREBUJEME

  • 500g hladkej celozrnnej špaldovej múky (alebo 2/3 bielej a 1/3 celozrnnej)

  • 75g trstinového cukru

  • 75g (mäkkého) masla

  • 230 ml mlieka

  • 20g kvasníc

  • 10g soli

  • šťavu a kôru z pol Bio citróna

  • 100g hrozienok ( najlepšie Bio)

  • a 2 PL rumu

 

POSTUP

Všetky ingrediencie, okrem hrozienok a rumu, vymiesime do hladkého cesta. Kto je zvyknutý urobiť si najprv kvások z mlieka a kvasníc, nech tak kľudne spraví.

Ja sa s kváskom nerobím. Je to podľa mňa prežitok z dôb, kedy sa stávalo, že kvasnice už neboli živé. V denšných časoch, kedy v obchodoch dostanete 100% čerstvé kvasnice, tento krok vynechávam.

Hladké, kompaktné cesto dáme do väčšej misky vykysnúť.

Po 20 minútach cesto stlačíme päsťou a necháme kysnúť daľšiu 1 hodinu až 1 a pol hodiny. Podľa teploty, akú máte doma. Cesto dobre vykysnuté zdvojnásobí svoj objem.

Počas tohto času necháme hrozienka namáčať v rume.

Vykysnuté cesto zmiesime spolu s hrozienkami, z ktorých zlejeme prebytočný rum. Miesime 10 minút.

Teraz prichádza na rad zapletanie vianočky.

Pre začiatočníkov to je trocha problém, ale v dnešnej dobe rôznych návodov, videonávodov...určite nájdete také pletenie, ktoré zvládnete. Ja som sa odhodlala na pletenie z 8 kúskov. Cesto som si rozdelila na rovnakých 8 častí.

Spodný diel som zaplietla zo 4, na neho som položila pletenec z 3 a úplne na vrch z 2 častí. Najzložitejší je spodný, stredný je klasický ako cop a vrchný najjednoduchší, iba sa 2 šúlce omotajú okolo seba.

Pri kladení jednej časti na druhú vždy potierajte bielkom, aby sa vrstvy k sebe prilepili. Na koniec potrieme celú vianočku bielkom, aby nevyschla počas druhého kysnutia.

Necháme kysnúť zakrytú 30-50 minút. Závisí od teploty, ktorú máte doma.

Pred pečením potrieme celú vianočku žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170° na cc 45 minút.

 

Z rúry vychádza nádherná vôňa a vám sa podarila vytiahnuť zlatohnedá kráska? Vtedy viete, že tak ako ja, budete mať počas sviatkov sladučké raňajky.

A verte, že keď k vám príde návšteva, určite neodolá vašej krásnej domácej VIANOČKE.

 

Prajem Vám krásne sviatky

  • Instagram
  • Facebook
ARCHÍV
HĹADAJ PODĹA SUROVINY - TAGY
bottom of page