top of page

Ako som varila MUŠLE


Každý rok sa teším na dovolenku v Chorvátsku. Myslím, že nie som jediná? Že? Okrem vzduchu, mora a nádhernej prírody, tam chodím za jedlom. Na začiatku dovolenky chodíme po reštikách. Keď sa zúži náš rozpočet, prichádza na rad domáce varenie. Pred varením si ideme užiť na miestne trhovisko a do rybární. Tam dostanete úplne všetko, čo budete potrebovať na varenie.

Mojimi najobľúbenejšími jedlami, ako inak, sú morské veci- chobotnice, ráčikovia, rôzne ryby, ale hlavne sa teším na slávky (školkje), teda čierne ulitky.

 

POTREBUJEME

  • 1kg čerstvých slávok (dostanete ich aj na Slovensku v obchodoch s rybami)

  • 1dcl olivového oleja

  • 1 zväzok čerstvého petržlenu

  • 1 hlavičku cesnaku

  • trocha vody na podliatie

  • jeden citrón

_____________________

  • 100g soli a studenú vodu

_____________________

  • 100g prézlí alebo kúsok bieleho chleba (pokiaľ chcete bezlepkovú verziu, nie je nutné chlieb pridávať)

 

POSTUP

Keď prinesiete slávky domov z obchodu, najprv ich musíte vytriediť.

Je pravidlo, vďaka ktorému sa vám nestane, že zjete starú alebo pokazenú mušľu. Pred varením vyhodíme všetky mušle, ktoré sú otvorené a po dovarení nejem tie, ktoré sa neotvorili.

Takže na začiatku vytriedime všetky, ktoré sú už otvorené. To preto, lebo už nie sú živé, tým pádom môžu byť aj pokazené.

Umyjeme ich studenou vodou.

Ja si dávam ešte tú robotu, že vytrhám rastlinky, ktorými sa mušľa pridržiavala. Trčia zo spodnej časti mušle. Vďaka tomu po dovarení ostáva iba čistá mušľa a pod zubami vám nechrúmu rôzne chamraďky.

Očistené slávky naložím do studenej vody, do ktorej pridáte soľ. Stačí na 2-3 hodinky. Dáme do chladničky. Tento postup mi poradila moja kamrátka z Chorvátska- Dada, ktorej ďakujem za pomoc pri príprave :-).. Vďaka tomu sa z mušlí ešte uvoľní piesok, ktorý sa v mušli nachádza.

Pred varením si mušle zlejeme a opláchneme. Do hlbšieho hrnca dáme olivový olej, rozpálime ho a vysypeme naň všetky mušle. Chvíľku restujeme. 2-3 minútky. Mušle sa robia naozaj veľmi rýchlo.

Podlejeme trochou vody. Nie veľa, lebo samotné mušle pustia dosť vody. Zakryjeme hrniec pokrievkou a necháme dusiť naplno 5-7 minút.

Uvidíte ako sa mušle krásne otvoria. Vtedy sú hotové.

Počas varenie si pripravíme bylinky. Petržlenovú vňať a cesnak si nakrájame na jemno. Možno vám pomôže aj elektrický sekáčik, keď sa vám to nechce robiť ručne. Pridáme zvyšný olivový olej.

Keď slávky dáme dole zo sporáku, ešte do horúcich nasypeme petržlen a cesnak. Teraz môžete prisypať prézle alebo chlieb natrhaný na menšie kúsky. Ja som ho tam nedávala lebo som robila mušle so špaldovými cestovinami- špagetami. Ak ste celiatik, kľudne chlieb vynechajte. Budú výborné aj tak.

Pod pokrievkou necháme všetko oddychovať ešte pár minút.

A môžeme podávať. S bielym chlebom alebo si k nim primiešajte špaldové špagety, tak ako ja. Pokvapkajte čerstvým citrónom. Dostanete sa do raja.

Pri konzumácii nejedzte mušle, ktoré ostali zavreté. Tie už nie sú dobré.

Dobrú chuť.

 

Budem vďačná, ak recept budete zdielať. Ďakujem

Adelkas Kitchen

  • Instagram
  • Facebook
ARCHÍV
HĹADAJ PODĹA SUROVINY - TAGY
bottom of page