top of page

NADIZAJNUJ SI TORTU

Torty sa dajú ozdobiť rôzne.

Dnes si povieme ako sa dá torta ozdobiť čokoládou (pralinkami, bonbónmi...), aby vyzerala ako čokoládová nádoba plná čokolády a praliniek.

Toto zdobenie nie je zložité a dá sa použiť na každú tortu, ktorá je potiahnutá z vrchu aj z bokov krémom- maslovým, šľahačkovým alebo mascarpone.

To je dôležité na to, aby sa všetky ozdoby dobre prichytili a držali.

Takže na poťahované torty marcipánom alebo čokoládou, by som toto zdobenie nepoužívala. (Ide to, ale je to o dosť žložitejšie.)

Ak máme pripravenú, upečenú a potretú tortu- vrch aj boky, necháme ju pár hodín odstáť v chladničke. To preto, aby sa torta dobre spojila, nasala všetku prebytočnú tekutinu (napríklad zo šľahačky) a držala svoj tvar.

Postačia 2 hodinky.

Takto pripravenú a vychladenú tortu vyberieme a môžeme začať zdobiť.

 

POTREBUJEME

250g (2 balenia) čokoládových tyčiniek

1 bonboniéru (150g praliniek) podľa vášho gusta

150g orieškov, semienok alebo vocia v čokoláde

stužka

 

Začneme s čokoládovými tyčinkami.

V obchode sú dostať rôzne druhy a príchute, tenšie alebo hrubšie. Ja som vybrala úzke tyčinky s jahodovou prícuťou, ale podľa toho akú máte tortu, môžete použiť karamelové alebo capuccino.

Väčšinou sú dosť dlhé, takže ich treba rozdeliť na polovicu.

Vždy musíte vychádzať z výšky vašej torty. Tyčinky musia presahovať 1-2cm nad okraj torty.

Na rozdelenie tyčiniek použijeme ostrý nožík.

Tyčinky začneme ukladať zvysle jednu po druhej dookola celej torty. Mali by sa vám prilepiť na krém. Ak sa dobre nelepia, nechajte tortu chvíľu v izbovej teplote, aby sa krém trocha zohrial a bol mäkší.

Niekto používa aj plnené trubičky. Ak by ste ich chceli použiť, musíte brať v ohľad to, že sa vám po čase rozmočia a to nechceme. Preto použite tyčinky čokoládové.

Ak by ste predsa len použili trubičky, tortu skonzumujte ešte v ten deň.

Keď je torta po celom obvode ozdobená čokoládovými tyčinkami, prichádza na rad stužka.

Stužku vyberajte podľa chuti torty, poprípade obľúbenej farby oslávenca alebo podľa príležitosti, na ktorú je torta pripravovaná (alebo akú doma nájdete napríklad z vianočného balenia :-) ).

Stužiek je dostať nepreberné množsto, od rôznych farieb a hrúbok.

Budete jej potrebovať 1 meter.

Stužka plní skôr ozdobný účel, tyčinky držia pomocou krému.

Ako posledné začneme ozdobovať vrch torty.

Najprv dávame väčšie bonbóny. Ja som zohnala "čokoládové plody mora" vo veľkosti MINI. Čiže drobnejšie ako tie klasické. Ale vy si môžete kúpiť akékoľvek pralinky- ručne vyrábané, s likérom, rôzne príchute. Pralinky by mali byť kvalitné a chutné, lebo budú súčasťou torty a mali by podtrhnúť jej chuť.

Kladieme ich ručne, jednu po druhej, aby vynikli a neostali "hore nohami".

Ak sú pralinky na mieste, zasypeme ich drobnejšími cukrovinkami. Vyberáme napríklad z orieškov v čokoláde, rôzne semienka a sušené ovocie v čokoláde.

Sú dostať v horkej, mliečnej alebo bielej. Je z čoho vyberať.

Napríklad ak robíte tortu plnenú jahodami alebo jahodovým džemom, zvolíme sušené jahody v bielej čokoláde a pralinky môžu byť nugátové. To je kombinácia, ktorá určite poteší :-).

:-)

  • Instagram
  • Facebook
ARCHÍV
HĹADAJ PODĹA SUROVINY - TAGY
bottom of page