top of page

Počas jesenných prechádzok po prírode na nás priam volajú krásne červené plody ruže šípkovej- ŠÍPKY.

Majú krásnu červenú farbu a sú plné zdraviu prospešných látok. Preto by sme ich nemali len tak obísť, ale chvíľku sa zastaviť, pozbierať ich a usušiť si ich na zimné obdobie. Poslúžia nám ako zásobník C vitamínu, potešia pri nachladnutí a zahrejú počas zimných mesiacov.

ŠÍPKY zbierame na jeseň, keď začína byť prvé chladné počasie, počas mesiacov SEPTEMBER a OKTÓBER. Musia byť pekne červené a dozreté. Zbierame celé plody, ktoré sú pevné bez poškodenia.

Keď si prinesieme túto krásu domov, musíme sa pustiť do ich sušenia.

Najlepšie poslúži sušička ovocia, ale môžeme si ich usušíť aj pri izbovej teplote na teplom suchom mieste, napríklad na radiatore alebo keď je ešte vonku teplo, tak ich sušíme vonku ale nesmú byť na priamom slnku, zooxidovali by nám.

Na čaj sa používa červená šípková šupka. Takže ak máme čas a chuť, možeme sa zbaviť jadierok vo vnútri a to dvoma spôsobmi. Pred sušením alebo po sušení.

Oba spôsoby sú dosť náročné na čas, ale v závere vám ostanú krásne čisté šupku pripravené na čaj.

Šípky musíme zbaviť stonky na jednom

konci a chlpatej časti na konci druhom. Potom ich rozrežeme a vyberieme biele semienka a chĺpky, ktoré sú vo vnútri šípky. Táto procedúra je naozaj veľmi zdĺhavá, aj keď som si ju vyskúšala.

Čistila som šípky polovicu pred sušením a polovicu po sušení.

Obe boli dosť pracné, lebo semienka sú tvrdé a pevne sa držia vo vnútry plodu.

Tretia možnosť je nasušiť si ŠÍPKY CELÉ. Po dosušení ich v prstoch rozpukáme a takto si ich uskladníme. Ale keďže nám v nich stále ostali semienka aj chĺpky, po vylúhovaní musíme čaj precediť cez čajové sitko. Ale tento spôsob je určite menej náročný ako dva predchádzajúce.

Nechám na vás, ktorý si vyberiete.

Zásada pri sušení ŠÍPOK je, že nechceme zničiť drahocenný C vitamín a preto ich sušíme do 30 stupňov. Sušenie trvá v sušičke zhruba 8 hodín, niekedy aj viac. Môžete ich sušiť počas noci a cez deň sušičku vypnúť a dosušiť ďaľšiu noc, nech sú poriadne vysušené.

Ak ich sušíme voľne, trvá to niekoľko dní.

Ak ich máme poriadne vysušené, dáme si ich do nepriehľadnej nádoby na suché miesto. Mali by sa skladovať iba jednu sezónu a na rok nazbierať nové, lebo postupne strácajú drahocenný C vitamín.

ÚČINKY NA NÁŠ ORGANIZMUS

Okrem bohatého zásobníku C vitamínu má ŠÍPKA aj močopudný a sťahujúci účinok. Znižuje cholesterol v krvy, čo je v dnešnej dobe veľmi potrebné. A má dobrý vpliv na normálnu zrážanlivosť krvy. Počas rekonvalescencie nás povzbudí a dodá energiu. Kladne pôsobí aj na látkovú výmenu v organizme. A keď si náhodou niečo zlomíte, určite si pripravte čaj zo šipok- tohto pokladu, ktorý sa nám núka počas jesene.

PRÍPRAVA ČAJU

1 čajovú lyžičku na 2dcl vody

Šípky zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať minimálne 20 minút. Scedíme ho.

Čaj si osladíme medom. Môžme si ho dosladiť napríklad aj javorovým alebo čučoriedkovým sirupom.

 

Adelkas Kitchen

  • Instagram
  • Facebook
ARCHÍV
HĹADAJ PODĹA SUROVINY - TAGY
bottom of page