top of page

11 VECÍ, NA KTORÉ NESMIETE PRED SVADBOU ZABUDNÚŤ alebo AKO SOM PRIPRAVOVALA SVADBU JA


Svadba je veľká udalosť. Vaša veľká udalosť.

Vyžaduje si čas, peniaze, organizáciu, ale hlavne dvoch ľudí, ktorí sa milujú. Niekedy trvá dlhšie, kým sa rozhodnete vstúpiť do manželstva (nám to trvalo 12 rokov). Netreba sa ponáhľať. Vašu svadbu si chcete hlavne užiť.

Prípravy na ňu sú celkom príjemné, keď na ne máte čas a vlastnú predstavu, ako by svadba mala vyzerať. Preto som celkom rada, že v mojom prípade to prišlo až vo veku, kedy viem čo chcem a nemusím riešiť bývanie, malinké dieťa a kopec iných vecí, ktoré sa dejú vo veku 20-30 rokov. Obaja sme kreatívny ľudia, preto sme sa rozhodli zorganizovať a vytvoriť si vonkajšiu svadbu na záhrade.

Predchádzalo tomu však veľa krokov, kým si s radosťou poviete svoje áno-

"12 mesiacov do svadby"

 

SEPTEMBER 2016

Ako prvé, čo predchádza svadbe je žiadosť o ruku. Aj keby sa zdalo, že je to jednoduché a ľahké, zdanie klame.

Môj muž, s ktorým žijem už veľmi dlho a myslela by som si, že to pre neho bude jednoduché, mal veľkú trému. Pred oficiálnou žiadosťou, keď už nám obom bolo jasné, že sa k žiadosti schyľuje, sa ma každý deň pýtal, čo by som odpovedala, keby ma požiadal?? Nikdy som však priamo neodpovedala. Naznačila som mu moju predstavu žiadosti. Pekne s prsteňom a potešilo by ma, keby ako chlap poklakol. Nemusí to byť nasládle ako z filmov, ale ani neromantické "poďme na úrad, veď po tých rokoch už o nič nejde". Priznajme si milé dámy, že svadba v akomkoľvek veku (hlavne ak je vaša prvá a snáď aj poslená), by mala byť zážitkom.

Tak seba ani svojho vyvoleného oň nepripravte.

Keď sa môj vyvolený odhodlal ku kúpe naozaj nádherného prsteňa, dlho sme nečakali. V tom čase sme boli na dovolenke v Taliansku. Hneď sme vedeli, kde to bude. V prístave bolo vyhliadkové koleso, z ktorého bol nádherný výhľad a hlavne sme tam mali súkromie. Poklakol, požiadal, nasadil prsteň a po mojej odpovedi "áno" sme sa stali oficiálne snúbenci a mohli sme začať plánovať náš veľký deň.

Začali sme hneď na zásnubnej večery.

Zásnuby sa konali v septembri. Najprv sme rozmýšľali, že svadbu spravíme do dvoch mesiacov. Veď teplo býva teraz aj do konca novembra. Ale čím viac sme rozmýšľali, tým viac sme za zhodovali na tom, že keď už sme tak dlho čakali, chceme svadbu "se vším všudy". Samozrejme s rodinou, kamarátmi, hudbou a dobrým jedlom, najlepšie na nejakom peknom romantickom mieste.

 

ZAČIATOK PREDSVADOBNÝCH PRÍPRAV JANUÁR 2017-júl 2017

 

A tu sa dostávame k bodu číslo 1.

VAŠE VYSNÍVANÉ MIESTO NA SVADBU

Myslím si, že čo sa týka miesta vašej svadby, malo by sa Vám páčiť, niečim vás osloviť. Proste malo by mať ten správny esprit. Musíte sa tam cítiť príjemne.

Malo by spĺňať rozlohu pre počet pozvaných hostí (nech sa v ňom ľudia nemačkajú, ale ani nech nezýva prázdnotou).

My sme si vybrali našu záhradku. Je to naše najmilšie miesto na svete, obkolesené prírodou a dobrými susedmi.

Takto to vyzeralo pred svadbou.

 

Bod číslo 2.

SVADOBNÝ OBRAD- ÚRADNÝ alebo CIRKEVNÝ

Druhým dôležitým bodom vo vybavovaní vašej (ale i našej) svadby) bolo miesto obradu.

V mestách to nie je problém, v menších obciach však nie všade nájdete matriku alebo kostol. Oddávať smú iba obce a mestské časti s matrikou.

My sme si dokonca museli vybavovať prenesenie svadobného obradu z Bratislavy, lebo sobáš sme chceli mať pri našej záhrade, romanticky vonku ako to vidíme v rôznych filmoch.

Tento úkon je finančne drahší, ale odmenou Vám určite bude splnenie vašej predstavy o svadbe. Ochota v dnešných časoch sa pomaly dostáva aj na úrady, takže starostovia sú ústretoví a prídu na vami zvolené miesto a tam vás oddajú.

Pokiaľ ste veriaci a budete sa brať v kostole, určite máte viac informácií ako ja.

Bola som na pár takýchto svadbách a niektoré boli výborné, iné zase zdĺhavé a nudné. Veľmi záleží od toho, kto vás oddáva.

Skúste sa vopred stretnúť a opýtať sa, ako bude obrad prebiehať, aby ste neboli nemilo prekvapení.

 

Bod číslo 3.

VÝBER SVADOBNÝCH HOSTÍ

Viem, že by ste radi pozvali všetkých kamarátov, známych a celú rodinu až do piateho kolena, ale bohužiaľ v dnešných časoch nie je svadba vôbec lacný špás.

My sme si napísali zoznam. Každý zvlášť a potom sme si ich porovnali. Bolo to zaujímavé. Niektorí ľudia boli na obidvoch našich zoznamoch. Niektorí nás zase prekvapili, lebo jeden alebo druhý na nich zabudol.

Ak si stanovíte hornú hranicu počtu svadobných hostí, bude to ideálne.

My sme mali strop 50 ľudí. Prekročili sme ho. Nakoniec nás bolo 70. Ovšem priestor na záhrade to umožňoval.

Ak ste limitovaní uzavretým priestorom alebo finančným limitom, počet hostí neprekračujte.

Naši hostia boli rozdelení do dvoch skupín. Jednu tvorila rodina a najbližší priatelia. S tými sme si posedeli pri svadobnom stole s klasickou polievkou a hlavným jedlom v reštaurácii.

Druhá skupinka nebola vôbec ukrátená, lebo na záhrade na nich už čakalo pohostenie/raut, krásne ozdobené stoly a exteriér a DJ s hudbou. Keďže bolo teplo a v našom veku už väčšina kamarátov má deti, mohli sa pri čakaní na nás rozptýliť v bazéne a trocha sa ochladiť.

 

Bod číslo 4.

VÝBER JEDLA

Dlho nám trvalo, kým sme si ujasnili, na čom si naši hostia na svadbe pochutia. Trebalo vybrať menu v reštaurácii, aj menu na záhradu a na celú noc počas svadby, aby nikto neostal hladný. Hlavné pre mňa bolo, aby si tam každý našiel, čo má rád, respektíve pri dnešných rôznych alergiách mal z čoho vyberať.

Ale viac-menej sa pridržiavajte toho, čo máte radi vy. Je to hlavne vaša svadba. Nedá sa každému vyhovieť.

Vo svete kreatívnych kuchárov vám určite radi poradia a usmernia vás. A raz za život si doprajte presne to, na čo máte chuť vy.

My sme si vybrali reštauráciu s veľmi peknými exteriérmi, vo vnútri čistú, s milou obsluhou a dobrou kuchyňou- Svätý Florián vo Vrakúni. Chodievali sme tam už aj pred tým, aby sme ochutnali ich ponuku. Nesklamali a úroveň bola rovnako dobrá aj počas našej svadby.

Pre prichádzajúcich hostí sme objednali domáce sirupy, malý aperitiv a malé kanapky. Nie je nič horšie, ako keď musia ľudia postávať hladní a smädní. Malý aperitív hostí uvoľní a rozprúdi diskúziu medzi nimi.

Keďže sme mali obrad pri Dunajskej Strede, zvolili sme aj rybie pochúťky.

Naše menu v reštaurácii pozostávalo z klasického kuracieho vývaru alebo halászle. Ako druhé sme mali plnený rezeň na bylinkách s ryžou alebo sumčí perkelt s tvarohovými haluškami. Deťom sa najviac zavďačíte niečim nekomplikovaným. Preto dostali pečené kuracie nožičky s ryžou a kompótom.

Myslím, že boli všetci nadmieru spokojní. Jedlo si vychvaľujú do teraz.

Na záhrade, kde sa konal raut, hostia mali pripravené stoli s pršutom, parmezanom a rôznymi syrmi, domácim chlebom, olivami, čerstvou zeleninou a ovocím...

Po našom príchode z obedu z reštaurácie sa začalo na záhrade grilovať. Pomohol nám s tým náš skvelý kamarát, ktorý sa zaoberá cateringom. Prišiel štýlovo oblečený a obsluhoval až do rána. Pripravoval hamburgre, grilovaný syr a kuriatka, pečené bravčové kolená. Bol vždy ochotný urobiť každému na čo mal chuť.

Na záver sa podával pravý domáci hovädzí guláš, ktorý nám pripravili naši miestny milovaní "maďarskí" susedia.

Nezabudnite! Dobré reštaurácie sa rýchlo rozchytajú. My sme si termím rezervovali asi 5 mesiacov vopred.

Ostatné veci sme objednávali 3 týždne vopred a 2 dni pred svadou sme si vybehli do Rakúska nakúpiť pršúty, syry a rôzne pochúťky na stôl.

 

Bod číslo 5.

TORTA A SLADKOSTI

V tomto bode som zástancom domácich koláčov.

Domáca torta a domáce koláče sú proste TOP. Skúste osloviť rôzne domáce gazdinky, vyskúšajte ich tvorbu (napríklad si od nich objednajte koláče na skúšku pri inej príležitosti-narodeniny, oslavy...). Ak by vám nechutili, skúšajte ďalej, kým nenájdete tie pravé.

Ja som navštívila aj zopár profesionálnych cukrární, kde koláče vyzerajú síce prenádherne, ale chuť sklamala. Na koláče sa predsa nechcete len pozerať, ale hlavne si na nich dobre pochutiť.

Keďže sama pečiem, nemohla som si nič neupiecť. Vybrala som z mojej tvorby bratislavské rožky-makové a orechové. Tie som piekla mesiac pred svadbou. Uskladnila som ich v mrazničke, kde pekne čakali až do svadby.

Makronky tiež nemohli chýbať.

Ďalej sme mali poťahované cukriky od Tiffany, žerbó rezy od susedky a torjposchodovú svadobnú tortu s tromi príchuťami-karamel, čokoláda, jahoda.

Nesmiem zabudnúť ani na čokoládovú fontánu. Je to rýchli spôsob dostať sa ku sladkej slasti a extáze.

Na každého hosťa som rátala 5 koláčov. Bolo to dostačujúce a dokonca nám ešte čo to ostalo na druhý deň.

 

Bod č.6.

SVADOBNÉ ŠATY alebo TÉMA VAŠEJ VYSNÍVANEJ SVADBY

Klasikou stále ostávajú biele šaty pre nevestu a oblek pre ženícha. Avšak v dnešnej dobe možností máte toho na výber viac.

My sme nemali žiadnu špeciálnu tému, ale keďže obidvaja milujeme levanduľu, naša svadba sa niesla v tejto farbe. Nie všetko, aby to nebolo gíčové, ale ako základ na zladenie to stačí.

Vy si môžete svoju svadbu urobiť napríklad nielen vo vašej vysnívanej farbe, ale napríklad svadba v štýle Big Gatsby alebo stredoveká svadba by nebola na zahodenie. Alebo si urobíte svadbu vyslovene prírodnú, či naopak okázalú zlatú. Naozaj sa tu fantázii medze nekladú. Snáď iba tie finančné.

Po vybratí témy si začnete hľadať šaty.

Niektoré dievčatá si šaty kúpia, iné požičajú a ak máte šikovnú krajčírku, môžete si ich dať aj ušiť.

Ceny za šaty sa pohybujú od 100,- až do 1000,- euro. Aj obleky.

S ich výberom by som nečakala na poslednú chvíľu. Nie sú jedlo a preto sa vám v skrini nepokazia a vy budete mať dostatok času postupne si k nim dokupovať rôzne doplnky- topánky, závoj, čelenku, šperky, ozdoby do vlasov.

Pri výbere šiat sa riaďte tým, čo všetko v nich chcete/budete robiť (tancovať, robiť rôzne svadobné súťaže...) a či budete celý večer iba v jedných alebo sa budete prezliekať.

Ja som si vybrala troje šiat. Predsvadobné biele, svadobné šedo-biele s kvetinkami a popolnočné biele. Dobre mi padlo sa prezliecť.

Muži si vystačia s jedným poriadnym oblekom alebo smokingom. Možno len viac košiel na prezlečenie neuškodí.

 

Bod č. 7.

SVADOBNÉ OBRÚČKY

Túto kategóriu si určite vychutnáte. Budete navštevovať zlatníctva a priznajme sa, koho by to nebavilo. Skúšať si malé trblietové krúžky :-). Myslím si, že už sa vám vo vašom živote nepodarí obehať toľko zlatníctiev ako v tomto období. Máte na výber biele, žlté, ružové zlato, platinu, ocel, striebro, rovnaké prstene alebo pre každého iný. Len sa musíte obrniť a nezblázniť sa z toľkých možností a nátlaku predajcov.

My sme is kúpili každý podľa seba.

Ja som si objednala biely so zirkónmi.

Muž si musel dať vyrobiť u zlatníka na mieru, lebo veľkosť. jeho prstu bola nadmieru netradičná. Bol biely s gravírovaním na štýl Pána prsteňov.

Kúpili sme prsteň aj našej 12 ročnej dcérke za odmenu, že nás posunula k našej svadbe, z ružového zlata so zirkónikom.

Ceny obrúčok sa pohybujú od 150,- do nekonečna. Predajcovia veľakrát cenu veľmi nadhodnotia. Cena sa určuje od gramov, čistoty zlata, použitých drahých kameňov. Preto vyberajte s rozumom.

 

Bod č. 8.

POZVÁNKY a DARČEKY PRE VAŠICH HOSTÍ

Pozvánky aj darčeky, ktoré budete dávať vašim hosťom na svadbe nie sú povinnosť. Pozvať môžete aj pekným mailom alebo telefonicky a ani darčeky nie sú nutnosť.

Mne sa klasické papierové pozvánky veľmi páčia. Ostávajú ako spomienka, preto som si na nich dala záležať.

Kreatívci si ich môžu vyrobiť sami na počítači. Existuje veľa nápomocních programov, fotoshpov a iných pomôcok, ako aj tlačiarne/ faxcopy, kde vám radi pomôžu. Od výberu papiera, farebnosti, obálok...

Ja som si takto vyrobila nielen pozvánky, ale aj vejáriky s programom, vďaka ktorým boli hostia informovaní , čo sa bude diať a zároveň sa mohli v teplom dni ovievať. Návod na výrobu nájdete tu.

Ďalej som pre hostí pripravovala pierka pre chlapcov a náramky pre dievčatá. Nafotiť som stihla iba náramky.

A ako posledné boli mydielka domácej výroby. Návod nájdete tu.

Toto sú jedny z najmenej zaťažujúcich vecí na vašu peňaženku a pritom veľmi efektívne

.

Pozvánky a darčeky sa tiež snažte zladiť do témy vašej svadby alebo by mali korešpondovať s tým, aký ste vy dvaja.

Malé prezenty, ktoré sa dávajú na svadobný stôl sú milím vyjadrení, že vám na vašich hosťoch záleží.

Môžete si ich vyrobiť sami, nemusí to byť nič drahé. Skôr sa ráta nápad. My sme mali mini krabičky v levanduľovej farbe naplnené poťahovanými cukríkmi pre deti, záložky do kníh pre pánov a sviečky pre dámi.

Pri hľadaní som narazila na webe na veľmi milé drobnosti, ktoré sa dajú v takýto deň použiť. Skúste pohľadať. Napríklad môžete mať jednu rovnakú drobnosť pre všetkých hostí a špeciálne drahšie prezenty pre svojich rodičov.

 

Bod č.9.

HUDBA- DJ alebo KAPELA

Veľmi dôležitý bod. Po jedle a pití je to snáď najdôležitejší bod.

Dobrý výber vám zaručí buď skvelú zábavu alebo vašu svadbu potopí.

Najprv som veľmi chcela živú kapelu. Aj som ju zohnala a zajednala. Bola to prvá vec, ktorú som rezervovala. Ale človek miení, pánboh mení. A to sa stalo aj nám. Mesiac pred svadbou mi volali, že im do tohto termínu prišli neodkladné záležitosti a moja panika nabrala obrátky.

Rozhodili sme siete a hľadali všade možne.

Myslím, že osud zariadil všetko tak, ako malo byť a do cesty nám poslal úžasného perfektného DJa, bez ktorého by naša svadba nemala tie správne grády ani volume. Nielenže bol veľký profesionál, ale ja veľmi zábavný človek, ktorý našu svadbu grandiózne odmoderoval, zahral všetko, čo mal a zabával našich hostí do 6 do rána. Klobúk dole DJ Tusom. Ďakujeme.

Je len na vás, čo si vyberiete. Dôležitý je váš hudobný vkus a na čo radi tancujete. Ovšem tí, čo vám budú na svadbe hrať, by mali mať svoju prácu radi a vložiť do nej svoje srdce. Ak sa vám niekto na prvý pohľad a počutie nepáči, skúste hľadať ďalej.

 

Bod č.10.

PROGRAM PRE HOSTÍ

Nemali by ste sa spoliehať na zábavného strýka alebo veslých kamarátov, ktorí sú zábavní až po nejakom tom promile. Vytvorte si vlastný originálny program, ktorý hostí zabaví a rozprúdi v nich krv.

My sme si program rozložili na etapi.

Počas 5 hodín sme vytvorili pre hostí netradičné zábavky.

Ako prvé sme pre deti aj dospelákov objednali strielanie z luku a pre deti sme pripravili bazén, nech a zabavia. Využívali ho až do zotmenia.

Svadba už nemusí byť strohou záležitosťou, pri ktorej sa dodržuje dekórum, ale podstatné je ako sa ľudia zabavia. Určite nebudú spomínať ako pekne obleční stáli pri fotení, ani či pili z kryštálu, ale určite si spomenú na ten pocit radosti a bezprostrednej zábavy. Dobré emócie sa nedajú kúpiť.

Po lukostrelbe si moja dcérka s mužom užili vlastné živé spevácke vystúpenie. Kedy inokedy, keď nie na vlastnej svadbe. Bolo to prekrásne.

O ďaľšiu hodinku prišli na rad naši tanečný lektory zo štúdia BABONY, kam sme chodili oprášiť naše tanečné kreácie.

Nielenže nás naučili zopár tanečných krokov, zapojili do tanca všetky vekové kategórie, ale aj predviedli niečo zo svojho profesionálneho tanečného umenia. Bolo sa na čo pozerať.

Program končil ako inak ohňostrojom, ktorí bol síce bodkou programu, ale ani zďaleka koncom našej zábavy.

Na niektorých svadbách tento program zastrešuje starejší. Zábava sa odvíja od zvyklostí v danej lokalite. Hostia robia rôzne súťaže a tradície- hádzanie kytice, krájanie torty, prvý tanec aj s rodičmi, .... toto všetko sme mali aj my. Ale jeden deň vo vašom živote skúste spraviť naozaj zázračný a plný prekvapenia pre ostatných.

 

Bod č.11.

SVEDKOVIA

Kategória pre niektorých jasná, iní musia hľadať, kto by im išiel za svedka. Svedok môže byť iba na malí okamih súčasťou svadby, ale môže to byť aj človek, ktorý je vám nápomocný, podiela sa na výrobe vašej svadby a zapojí sa do všetkých príprav.

Dôleité je, že by to mal byť človek, ktorého máte radi a on vás. Mal by vás podporovať a tešiť sa z každého kroku vašej predsvadobnej prípravy. Proste by mal byť zainteresovaný.

Môže to byť aj vaša sestra, brat, najlepší kamarát alebo kamarátka.

Ja som mala najlepšiu svedkiňu na svete :-). Stála pri mne, pomáhala a keďže je to aj skvelá violistka, zahrala nám svadobný "pochod" pred samotným obradom.

 

Aby som vás však nevystrašila iba samými povinnosťami, obdobie pred svadbou sme si z mužom naozaj užívali.

Trávili sme spolu veľa času pri plánovaní. Tešili sme sa z kompletizovania našich nápadov. Keď sa nám podarili niečo dobre vybaviť alebo nakúpiť pekné dekorácie, boli sme na seba veľmi hrdí.

Najviac sme si užili na predsvadobnej tanečnej príprave pod vedením Babony štúdia, kde nás učili rôzne tance- valčík, waltz, tango a neskôr sme si dali aj súkromné hodiny na nácvik nášho prvého tanca.

Okrem toho sme skoro každý víkend sedeli v cukrárni, aby sme stihli všetko poochutnávať.

S priateľmi sme chodili ochutnávať víno a veľa sme sa rozprávali o "živote chrústa".

Bolo to pre nás krásne obdobie aj napriek stresom, lebo sme si to naplánovali a vybrali my.

Zvládli sme to všetko na čas, svadba bola presne podľa našich predstáv a teraz sme už oficiálne (po zásluhe) MANŽELIA :-).

Držím palce všetkým, ktorých to ešte len čaká. Určite to zvládnete na jednotku.

PS: nechajte si nejakú energiu hlavne na Svadobný deň, aby ste si to poriadne užili s ľuďmi, ktorých máte radi a ktorí majú radi vás.

PS2: naozaj zo srdca ďakujeme všetkým kamarátom, ktorí nám neuveriteľne pomáhali deň pred svadbou a deň po. Bez vás by to nebolo to pravé orechové.

Vaša už vydatá Adelka

Adelkas Kitchen

  • Instagram
  • Facebook
ARCHÍV
HĹADAJ PODĹA SUROVINY - TAGY
bottom of page