top of page

JABLKOVÝ JESENNÝ KOMPÓT


Keď sa blíži jeseň a počasie sa začína ochladzovať, prichádza u mňa na rad zaváranie jesenného ovocia. Zaváram jablká, hrušky, slivky. Robím z nich kompóty, suším ich alebo robím do zásoby detské výživy. Proste obľúbené detské jedlá, ktoré ovšem majú úspech aj u dospelých.

Tešíme sa uz nich celá rodina počas zimných mesiacov, kedy sa ovocie väčšinou dováža. Preto oceňujeme naše domáce zásoby vyrobené zo slovenského ovocia.

Najlepšie ovocie je samozrejme domáce, nepostrekované z dediny alebo z trhu, či zo samozberu. Osobne veľmi rada vyhľadávam takéto zdroje, lebo na mňa dýchajú prírodou a prirodzenou nefalšovanou vôňou pravého ovocia.

Výroba jablkového kompótu nie je žiadna veda. Potrebujete zopár jabľk, voňavého korenia, zavárcie poháre a kúsom zaváracieho nadšenia.

 

POTREBUJEME

  • 1,5kg jabľk

  • trstinový cukor

  • klinčeky

  • mletú alebo celú škoricu

  • citrón

  • zaváracie poháre 7dcl

  • vodu

 

POSTUP

Vyberajte si šťavnaté a sladké odrody jabľk. Čím budú jablká sladšie, tým menej ich budete musieť doslaďovať cukrom. Avšak na to, aby sa vám kompót zakonzervoval, nejaký ten cukor potrebuje. V tomto recepte som použila minimum cukru.. Vďaka cukru jabľčka pustia aj šťavu.

Pripravíme si najprv poháre. Musia byť sterilné, aby sa kompót počas roka nepokazil.

Jablká si najprv ošúpeme a zbavíme jadrincov. Škrabka nám na to poslúži skvelo. Na stred použijeme vyrezávač na jadrince. Veľmi jednoducho ním prejdeme od stopky po druhý koniec jablka. Takto pripravené jablká si nakrájame na menšie kocky. Mali by byť zhruba rovnakej veľkosti.

Nakrájené jablká naložíme do pohárov. Nie úplne plné, asi 3cm pod okraj.

Do každého 7dcl pohára k jablkám pridáme 2 klinčeky, torocha mletej alebo kúsok celej škorice a 2PL trstinového cukru. Nezabudnite pridať aj torcha citrónovej šťavy.

Do takto pripravených pohárov nalejeme vodu cca do 2/3. Keďže samotné jablká pustia šťavu, nemusíme dávať vodu až po povrch.

Pár krát potrasieme pohárom, aby sa rozpustil cukor.

Poháre poriadne zavrieme a vložíme do hrnca, kam sme dali 5cm vody.

Privedieme k varu a necháme na miernom zohni zakryté pokrievkou variť 15-20 minút.

Jablká sa za tento čas uvaria a aj sterilizujú.

Po vybratí necháme pozvoľna vychladnúť a hotový kompót uložíme do špajze.

Pri zaváranom ovocí vždy počkajte aspoň týždeň, kým ho otvoríte, aby voňavé korenie mohlo prestúpiť do celého ovocia a vy ste si svoj kompót mohli vychutnať.

 

Divím sa, že v dnešnej dome málokto robí jablkový kompót. Pre mňa je to sentimentálna spomienka na detstvo. Jablká sú na jeseň veľmi lacné a okrem toho, že je to naše lokálne ovocie a sú plné vitamínov, sú tiež neskutočne chutné.

Otvorte si jablkový jesenný kompót k nedeľnému obedu, napríklad v januári. Ucítite, aká nádherná vôňa

na vás z pohára vyskočí.

Skúste jablkový kompót pridať do ovocného čaju alebo vareného vína. Prekvapí vás.

 

Adelkas Kitchen

  • Instagram
  • Facebook
ARCHÍV
HĹADAJ PODĹA SUROVINY - TAGY
bottom of page