top of page

Sušené paradajky nakladané v olivovom oleji


Tento rok je naozaj čarovný. Okrem toho, že som sa vydala za svojho muža, tak na záhradke si všetko rastie do nebies. Výnimkou nie sú ani paradajky, ktorých mám asi tonu. Keďže paradajkovú šťavu a pretlak mám ešte z minulého roka, tento rok prišlo na radu sušenie paradajok.

Nie je to zložité, ale ani úplne jednoduché. Napriek tomu do toho idem, lebo sušené paradajky sú pre nás TOP. Dávam ich na špaldovú pizzu, do chleba, na chleba, do šalátov alebo občas keď idem okolo otvoreného pohára, zjem jednu len tak.

Uznáte, že v obchode bývajú dosť drahé, hlavne ak chcete paradajky kvalitné. Bol by teda hriech nenasušiť si vlastné, keď nám úroda tento rok dopriala.

 

Pri tomto recepte sa riadim veľmi intuitívne. preto sa nehnevajte, že nebudem udávať váhy, respektíve budú odhadom.

NA SUŠENÉ PARADAJKY POTREBUJEME

  • cca 3kg paradajok (musia byť zrelé, ale ešte tvrdé. Mäkká paradajka by sa vám rozpadla)

  • soľ

  • olivový olej (radšej viac ako menej)

  • nakladané kapari strednej veľkosti

  • čerstvý cesnak

  • trstinový cukor

  • citrónovú šťavu alebo trocha octu

  • ak máte radi bylinky, môžete použiť sušenú bazalku alebo sušené oregáno

To by bolo z ingrediencií všetko.

POMÔCKY

  • sušička ovocia

  • zaváracie poháre

  • väčšia misa

 

Pri výbere paradajok si vyberajte plody pevné a zrelé. Ochutnajte ich. Pararadajka by mala byť sladká, aby neskôr neboli sušené paradajky moc kyslé.

Sušila som rôzne odrody paradajok, ale najvhodnejšie sú paradajky podlhovasté. Tie nie sú moc šťavnaté ani mäsité, preto sa ľahko sušia. Ale zle neurobíte ani keď si vyberiete klasické stredne veľké gulaté paradajky.

Najmenej by som odporúčala paradajky mäsité. To sú napríklad paradajky vynohradnícke alebo veľké, aké dostanete napríklad v Chorvátsku. Tie sú zase veľmi vhodné na pasírovanie alebo kečup. Na sušenie ale nie.

Ešte odporúčam cherri paradajky. Sú menšie, tým pádom sa usušia rýchlejšie.

 

Paradajky si umyjeme a nakrájame na rovnako veľké polky. Pri výbere paradajok skúste vyberať rovnakú veľkosť. Pri sušení by sa mali sušiť rovnako dlhý čas.

Nakrájené paradajky psypeme soľou. Robím to odhadom. Ani málo ani veľa. Na 3kg paradajok používam zhruba 2PL soli.

Posypeme paradajky a necháme odstáť 1 hodinu. Počas tohto času sa paradajky zbavia prebytočnej vody a trocha zmäknú.

Takto pripravené paradajky ešte musíme zbaviť mokrého stredu, kde sú aj semienka. Pokiaľ by ste ho tam nechali, museli by ste paradajky sušiť neskutočne dlho. Takže každú paradajku zoberieme do ruky a jemne z nej vytlačíme stred. Semienka vytečú aj s prebytočnou vodou. Môžeme paradajku aj jemne stlačiť, získa plochý tvar.

Ak máte doma sušičku ovocia, poslúži vám ako výborná pomôcka. Naukladajte paradajky na tácky sušičky.

Pokiaľ je vonku slniečko a teplo ako teraz, vyložte paradajky von. Nech sa pekne prirodzene usušia za pomoci slnka. Ak však nemáme to šťastie na počasie, naukladáme tácky na seba a sušíme za pomoci sušičky.

Musím povedať, že slniečko je omnoho príjemnejší sušič (nevrčí, nemusíte na neho dávať pozor, ani nemusíte paradajky moc prevraca). Avšak sušička je naozaj dobrý pomocník a dá sa použiť kedykoľvek.

Samotné sušenie trvá od 8-20 hodín. Možno vás tento čas vystrašil, ale nebojte. Počas sušenia sa už o paradajky nemusíte moc starať. Sem tam ich poprevraciate a zase necháte tak.

Sušíme ich iba do "skoro sucha", to znamená, že by nemali byť úplne zoschnuté, ale stále pružné a mäkké. Napriek tomu zbavené väčšiny vody, aby naložené v oleji nezačali plesnivieť.

 

Na usušené paradajky nalejem trocha olivového oleja. Pridáme 2PL kapari, 3strúčiky nakrájaného cesnaku. Kto sa rozhodol pre nejakú bylinku (pozor, mala by byť tiež sušená), pridáme aj tú. Ďalej trocha osolíme (už nie moc, lebo paradajky už boli posolené). Pridáme asi 2PL trstinového cukru, 2-3PL nálevu z kapár a trocha citrónovej šťavy alebo octu. Kyslého naozaj len trochu. Nálev z kapár je naozaj vynikajúci pre zálievku na naše sušené paradajky, nezabudnite ho tam pridať.

 

Premiešame a môžeme plniť sterilné zaváracie poháre. Rukou vkladáme paradajky do vnútra. Ak sa vám zdá, že už je plný, zalejte paradajky olivovým olejom asi do polky. teraz môžete paradajky trocha potlačiť, uvidíte, že sa vám ich tam ešte pár zmestí a hlavne ušetríte kopec oleja.

Sušené paradajky zavrieme, odložíme na chladné tmavé miesto. Po dvoch týždňoch sú už dobre uležané a pripravené na jedenie. Avšak vydržia vám až do ďalšej sezóny.

Prajem pekné počasia na sušenie tých vašich malých červených zázrakov.

 

Páčil sa ti článok? Zdielaj ho na soc.sieťach.

Adelkas Kitchen

  • Instagram
  • Facebook
ARCHÍV
HĹADAJ PODĹA SUROVINY - TAGY
bottom of page